Bra PR av IKEA i USA!
tisdag, maj 24, 2016 - 17:40

Johan Rönn, partner och medgrundare av Angselius Rönn, har nyligen börjat blogga om PR och medier på Resumé. Här kan du läsa hans senaste blogginlägg:

Det händer inte så mycket i Skövde eller Sundsvall. Därför blir man så glad när man som PR-konsult någon gång får ett uppdrag att pitcha in en nyhet till lokalmedia, det som ”riktiga” medier litet föraktfullt kallar landsortspress.

Jag tänker på det nu när jag ser IKEA rassla genom nyhetsbruset överallt i sydvästra USA – direktsändning i lokal-TV, stora artiklar i lokaltidningarna och massor av likes på sociala medier. Anledningen? Man har just öppnat varuhus nummer 42 i USA, närmare bestämt i Las Vegas, och skött sin PR helt enligt skolboken och med blicken stadigt fäst vid medielogiken.

För trot eller ej – det händer inte så förfärligt mycket i Las Vegas heller, i alla fall inte så mycket som är nyhetsvärt. Las Vegas Review Journal (LVRJ) är ett av alla dessa duktiga, kämpande lokalmedier som finns i alla städer i USA, precis som i Sverige. LVRJ toppar ettan med IKEA. Varför? För att det är en stor nyhet såklart.

IKEA har gjort ett bra jobb genom att bygga en bra och uthållig story. Man har i god tid innan öppningen av varuhuset kommunicerat att man kommer att ge bort en soffa till de 42 första besökarna och naturligtvis ringlar köerna långa flera dagar innan öppningen. Först i kön var en kvinna som sovit utanför entrén i tre dygn. Bra intervjumaterial!

Andra bra sätt att få media:

• Förankra maximalt lokalt – alla kunder i kön utanför varuhuset är ju lokala, men man har också lierat sig med lokala politiker och handelskammare. För att smöra litet extra för lokalmedia säger man att man fattat beslutet att bygga varuhuset för att regionen är i stark tillväxt och att man tror att det finns 2 miljioner potentiella kunder i grannskapet.
• Se till att du har många nyhetsvärda händelser – IKEA ger bort 42 soffor, men man ger också bort gratis köttbullar i ett år till de första besökarna och andra storys genereras automatiskt av att man också delar ut presentkort: ”Vad ska du göra med presentkortet” blir en naturlig fråga för media.
• Se till att göra eventet maximalt ”viktigt”. IKEA har massor av siffror som visar att detta faktiskt är den största butiken i södra Nevada, att man minsann har 3 620 solpaneler på taket för att värna miljön, etc.
• T-shirts och ballonger! IKEA har rent fysiskt gjort ett jättejippo av hela öppningen – alla 300 anställda smäller ballonger, man delar ut godis och vatten till de som köar, glass till barnen. Alla de 2 300 parkeringsplatserna var fulla redan klockan 9 på morgonen öppningsdagen, något som man var noga att meddela media.

IKEA får också fram sin Corp-identitet på ett bra sätt – ekonomiskt, hållbart, kundorienterat. Det är nästan så att man glömmer bort att värsta konkurrenten Target har litet mer än 42 gånger fler varuhus i USA än vad IKEA har. Just den matematiken skulle en magsur journalist kunna göra en negativ story av, så att bygga PR-kampanjen runt ”42” innebär såklart också en risk.

Men det har inte hänt så överlag ett jättebra jobb av IKEAs PR-stab!

Alla Johans blogginlägg på Resumé kan du läsa här.

Vill du veta mer?

Kontakta oss om du vill diskutera hur vi kan hjälpa er organisation!